Κώστας Καραμανλής : 2021 – έργα για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη

ca72bff0252db820b5c9f72d6ae56f01_Karamanlis-generic-1156-577-c.jpg

Όλος ο κόσμος θέλει να αφήσει πίσω του τη χρονιά που σύντομα τελειώνει και να κοιτάξει μπροστά. Όλα δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 θα μας επιτρέψουν σταδιακά να επιστρέψουμε, επιτέλους, στην κανονικότητα.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία όχι απλώς να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης –στον οποίον ήταν σαφές ότι είχε βάλει τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν ξεσπάσει η πανδημία- αλλά και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της. Πώς; Αξιοποιώντας τη διεθνή αναδιάταξη δυνάμεων, αλλά και τις δυνατότητες που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης για να επενδύσουμε σε τομείς που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα: logistics, συνδυασμένες μεταφορές και έργα υποδομών, που έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή για την οικονομία. Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική: Η Ελλάδα, από οικονομία παροχής υπηρεσιών, να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς μεγάλα λόγια, συνεχίζουμε τη συστηματική προσπάθεια που πάντα αποδίδει καρπούς σε βάθος χρόνου. Έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ, που δημιουργούν σε όλη τη χώρα υποδομές που έχουν ανάγκη οι πολίτες, αναζωογονούν την αγορά και βοηθούν ουσιαστικά την οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.

Τα μεγάλα αυτά έργα, διακρίνονται κυρίως σε δύο κατηγορίες:

Αφενός, έργα κολλημένα εδώ και χρόνια που παίρνουν επιτέλους μπροστά. Όπως ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, που τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί το στάδιο των μελετών και θα κατατεθεί για Περιβαλλοντική Αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο έργο που θα γίνει στη χώρα, ύψους 1,8 δισ., που ήταν επί χρόνια κολλημένο σε δικαστικές εμπλοκές, αλλά μέσα στο 2021 θα δούμε επιτέλους εργοτάξια. Αλλά και ο Ε-65, όπως και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος για τον οποίον δώσαμε λύση, πήραμε το πρώτο πράσινο φως από την ΕΕ και στο επόμενο διάστημα πιστεύω θα έχουμε και την οριστική θετική απάντηση.

Και αφετέρου, μια νέα γενιά μεγάλων έργων. Όπως είναι η νέα αναβαθμισμένη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (Flyover), που σε χρόνο ρεκόρ ήδη έχει ολοκληρωθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Όπως είναι, επίσης, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αλλά και οι νέες επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ύψους 1,2 δισ. Το νέο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων- το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί στη χώρα, ύψους 3,3 δισ. Τα έργα αναβάθμισης των λιμανιών μας και διασύνδεσής τους με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο. Και φυσικά, το νέο Πρόγραμμα Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας  που περιλαμβάνει σημειακές παρεμβάσεις σε 7000 επικίνδυνα σημεία σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα με τα έργα ανάπτυξης, βέβαια, συνεχίζουμε και τη σκληρή προσπάθεια να δώσουμε άμεσες λύσεις για την καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη. Με σημαντικότερο στόχο, την οριστική λύση του προβλήματος των αστικών συγκοινωνιών, που θα επιτευχθεί με το διαγωνισμό για την προμήθεια 1300 σύγχρονων, φιλικών προς το περιβάλλον λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Προχωράμε προς το 2021 με σίγουρα βήματα. Τη χρονιά που τελειώνει, περάσαμε πολλά. Τώρα έρχεται η ώρα που θα μπορούμε να χαμογελάμε ξανά. Και η Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, με έργα.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top