ΚΚΕ Σερρών : Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα προβλήματα από την πλημμύρα

-27.jpg

     Η έντονη κακοκαιρία που έπληξε την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020 την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών και ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε πλημμύρισε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές (στάβλοι, αποθήκες, αντλιοστάσια, μηχανολογικός εξοπλισμός),  αγροτικά ιατρεία και δρόμους.

     Ειδικότερα:

     Στο Δήμο Βισαλτίας οι περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο είναι οι: Ευκαρπία (όπου μισά σπίτια του χωριού πνίγηκαν μέσα σε ποτάμια λάσπης με ανυπολόγιστες ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό του κάθε σπιτιού), Αχινός, Λευκότοπος, Κάτω Τράγιλος, Μαύρη θάλασσα, Άγιος Δημήτριος, Ίβηρα, Καστανοχώρι, Δάφνη, Πατρίκι, Σιτοχώρι και λιγότερο η Νικόκλεια, η Βεργη και η Σησαμιά.

     Στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις (με σιτηρά και μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά, κ.ά), σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, αλλά και σε κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της έντονης βροχόπτωσης είχαν κλείσει τουλάχιστον για μισή μέρα οι δρόμοι σε τέσσερα σημεία (έκλεισαν οι δρόμοι στη διασταύρωση Νέου Σουλίου, στις γραμμές του ΟΣΕ που βρίσκονται μεταξύ του Χρυσού και του Νέου Σκοπού, στο δρόμο Σερρών- Νεοχωρίου και στο δρόμο Μεσοκώμης- Παραλιμνίου). Ταυτόχρονα στο δρόμο προς το Νεοχώρι έσπασε ένα ρέμα σε σημεία που ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παππά με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν οικόπεδα (χωράφια και επιχειρήσεις) που ανήκουν στο Δήμο Σερρών.

     Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη που έχει Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

     Να σημειωθεί, ότι παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του 2015 τόσο στην πόλη των Σερρών όσο και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τον ποταμό, δεν εκτιμήθηκε το πόσο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο της πρόληψης τέτοιων φαινομένων. Το ΚΚΕ είχε τότε επισημάνει την αναγκαιότητα της απαραίτητης αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης και συνολικά της ΠΕ Σερρών και με σχετική Ερώτηση στο Κοινοβούλιο. Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση στην σχετική Έκθεση Τεχνικής Πραγματογνωμοσύνης ότι τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα προκλήθηκαν, γιατί: «….Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από την δεκαετία του 30, λόγω κυρίως κόστους και φυσικών συνθηκών, ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα αυξημένες παροχές εισροής από τη Βουλγαρία».

     Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δε θέλει να διαθέσει τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της ΠΕ Σερρών. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος, τα οποία όμως δεν αποδίδουν μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματίες που σταθερά στηρίζει και η σημερινή κυβέρνηση.

     Ευθύνες όμως έχουν και οι κατά καιρούς τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια και Δήμοι), καθώς υπόσχονται τα έργα αυτά, όμως στη συνέχεια δε διεκδικούν τα απαραίτητα κονδύλια ενώ αποδέχονται την απαράδεκτη κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτελέσματα καταστροφικά για τους κατοίκους της περιοχής.

     Να σημειωθεί πως και όποια επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα έχει γίνει κατά καιρούς απόπειρα να προχωρήσουν «σκοντάφτουν», όπως η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στις 31/3/2017, της ένταξης στο ΕΣΠΑ δύο έργων, κρίσιμων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Δήμο Βισαλτίας. Τα δυο έργα ήταν:

-Διευθέτηση σε τμήμα του χειμάρρου Ευκαρπίας, προϋπολογισμού 2.820.000 €

-Διευθέτηση Τάφρου Σησαμιάς, προϋπολογισμού 2.110.000 €.

     Όμως το 2019 έγινε η απένταξη των συγκεκριμένων ενταγμένων αντιπλημμυρικών, λόγω της μη έγκαιρης απαλλοτρίωσης, από τον Δήμο Βισαλτίας όπως είχε δεσμευθεί, των ιδιοκτησιών που «θίγονται» από την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργοί, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση, για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top