ΔΕΥΑΣ : ¨¨Τα έξυπνα υδρόμετρα ¨¨ ……. ¨¨λαγός ¨¨¨της ιδιωτικοποίησης

-26.jpg

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία που με πρόσχημα και την Πανδημία  γίνεται φανερό σε όποιον παρακολουθεί στοιχειωδώς τις εξελίξεις πως η “ανάπτυξη” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα θα στηριχτεί σε αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων μας, στην επιδείνωση τελικά της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων, που σε αυτό θα συμβάλει και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, μεταξύ αυτών και ο τομέας του νερού.

Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, όπως και των πιο ζωτικών δημόσιων αγαθών ακόμη και των πιο στοιχειωδών για τη ζωή των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών (νερό, ενέργεια, δημόσιες μεταφορές) αποτελεί βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη- μέλη της.

Η ΕΕ με την οδηγία 2006/123, αντιλαϊκό τερατούργημα – γνωστή και ως «οδηγία Μπολκενστάϊν, οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση αυτών των υπηρεσιών.  Έτσι, όλες οι κρίσιμες υπηρεσίες δημόσιων, κοινωνικών αγαθών μπορούν να παραδίδονται στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, με μόνη προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να εξασφαλίζουν την «καθολική παροχή» τους, δηλαδή χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς κάποιων κατηγοριών. Εφόσον εκπληρώνουν αυτό το ελάχιστο μπορούν να ασκούνται από ιδιώτες και να παραχωρούνται από το κράτος σε αυτούς.

Με βάση τα παραπάνω, στις 24/05/2017 δημοσιεύτηκε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ΦΕΚ 1751/Β η ΚΥΑ 135275 με θέμα “Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος.

Σε αυτό εξειδικεύεται και προσαρμόζεται η πολιτική των υδάτων της Ελλάδας, με βάση την οδηγία 2000/60/ΕΚ, που επί της ουσίας εξασφαλίζει κέρδη για το κεφάλαιο, αφού προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης.

Σε αυτά τα πλαίσια η Δημοτική αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΣ προχωρούν στην αντικατάσταση των υδρομέτρων με ψηφιακά, έργο που το κόστος του ανέρχεται στα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα έργο που η πραγματοποίηση του επιταχύνει περαιτέρω τη πορεία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΣ. Από την ελληνική και διεθνή πείρα γνωρίζουμε πως αυτή η πορεία συνοδεύεται από μέτρα που διασφαλίζουν την αύξηση της κερδοφορίας ούτως ώστε να προσελκύσουν “ισχυρούς επενδυτές”. Όταν τέτοιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΣ λειτουργούν με βάση το κέρδος το μόνο που μπορούν να επιφέρουν τελικά είναι αύξηση του βαθμού της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και τελικά απολύσεις, μείωση του προσωπικού και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στην λαϊκή οικογένεια.

Γι’ αυτό και ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ, της ιδιωτικοποίησης του νερού γενικότερα δεν πρέπει να καθηλωθεί, να περιορισθεί στη διατήρηση της σημερινής μετοχικής τους σύνθεσης και γενικότερα στην αποδοχή της λειτουργίας δημόσιων επιχειρήσεων με κριτήριο το κέρδος. Αυτά τα έργα, όπως τα πολυδιαφημιζόμενα ψηφιακά υδρόμετρα τους, δεν επιφέρουν κανένα όφελος στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα της πόλης των Σερρών που θα πληρώσουν ακόμα ακριβότερα μέχρι και την τελευταία σταγόνα του νερού που καταναλώνουν.

Η ουσία της παρέμβασής μας είναι ξεκάθαρη και είναι η εξής: Το νερό θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Ο αγώνας για νερό – κοινωνικό αγαθό που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά κάθε έναν από εμάς, αφορά όλο το λαό. Το νερό και οι υποδομές του μόνο ως λαϊκή περιουσία μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλιστεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε:

  • Η καθολική πρόσβαση στο νερό να είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα για όλους.
  • Η επάρκεια στη λαϊκή κατανάλωση με ελεγμένο, ποιοτικό νερό να είναι εξασφαλισμένη.
  • Να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις για τη στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής.
  • Να μπορούν να κατασκευαστούν υποδομές εμπλουτισμού των επίγειων και υπόγειων υδροφορέων, να μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές εξοικονόμησης του διαθέσιμου νερού.
  • Να είναι αποτελεσματική η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
  • Να δοθεί η δυνατότητα για ανάταξη των οικοσυστημάτων των ποταμών και των λιμνών, την

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top