Σέρρες : Τι κάνατε και τι θα κανετε για την αντπλημμυρικη θωράκιση του νομού

-30.jpg

Η έντονη κακοκαιρία που έπληξε την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2020 την Περιφερειακή Ενότητα  Σερρών και ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε πλημμύρισε σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες προκαλώντας ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και σε υποδομές (στάβλοι, αποθήκες, αντλιοστάσια, μηχανολογικός εξοπλισμός),  αγροτικά ιατρεία και δρόμους.

     Ειδικότερα:

     Στο Δήμο Βισαλτίας οι περιοχές που πλήγηκαν περισσότερο είναι οι: Ευκαρπία (όπου μισά σπίτια του χωριού πνίγηκαν μέσα σε ποτάμια λάσπης με ανυπολόγιστες ζημιές στον οικιακό εξοπλισμό του κάθε σπιτιού), Αχινός, Λευκότοπος, Κάτω Τράγιλος, Μαύρη θάλασσα, Άγιος Δημήτριος, Ίβηρα, Καστανοχώρι, Δάφνη, Πατρίκι, Σιτοχώρι και λιγότερο η Νικόκλεια, η Βεργη και η Σησαμιά.

     Στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά, μεγάλες είναι οι ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις (με σιτηρά και μηδική, καλαμπόκια, κηπευτικά, ενεργειακά φυτά, κ.ά), σε δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους, αλλά και σε κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω της έντονης βροχόπτωσης είχαν κλείσει τουλάχιστον για μισή μέρα οι δρόμοι σε τέσσερα σημεία (έκλεισαν οι δρόμοι στη διασταύρωση Νέου Σουλίου, στις γραμμές του ΟΣΕ που βρίσκονται μεταξύ του Χρυσού και του Νέου Σκοπού, στο δρόμο Σερρών- Νεοχωρίου και στο δρόμο Μεσοκώμης- Παραλιμνίου). Ταυτόχρονα στο δρόμο προς το Νεοχώρι έσπασε ένα ρέμα σε σημεία που ανήκει στο Δήμο Εμμ. Παππά με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν οικόπεδα (χωράφια και επιχειρήσεις) που ανήκουν στο Δήμο Σερρών.

     Για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη που έχει Περιφερειακή Ενότητα Σερρών για άμεσα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

     Να σημειωθεί, ότι παρά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του 2015 τόσο στην πόλη των Σερρών όσο και σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων γύρω από τον ποταμό, δεν εκτιμήθηκε το πόσο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας χωροταξικός σχεδιασμός με βάση το κριτήριο της πρόληψης τέτοιων φαινομένων.  Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση στην σχετική Έκθεση Τεχνικής Πραγματογνωμοσύνης ότι τα πλημμυρικά αυτά φαινόμενα προκλήθηκαν, γιατί: «….Τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα που δεν ολοκληρώθηκαν από την δεκαετία του 30, λόγω κυρίως κόστους και φυσικών συνθηκών, ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερα αυξημένες παροχές εισροής από τη Βουλγαρία».

     Να σημειωθεί πως και όποια επιμέρους αντιπλημμυρικά έργα έχει γίνει κατά καιρούς απόπειρα να προχωρήσουν «σκοντάφτουν», όπως η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στις 31/3/2017, της ένταξης στο ΕΣΠΑ δύο έργων, κρίσιμων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής του Δήμο Βισαλτίας. Τα δυο έργα ήταν:

-Διευθέτηση σε τμήμα του χειμάρρου Ευκαρπίας, προϋπολογισμού 2.820.000 €

-Διευθέτηση Τάφρου Σησαμιάς, προϋπολογισμού 2.110.000 €.

     Όμως το 2019 έγινε η απένταξη των συγκεκριμένων ενταγμένων αντιπλημμυρικών, λόγω της μη έγκαιρης απαλλοτρίωσης, από τον Δήμο Βισαλτίας όπως είχε δεσμευθεί, των ιδιοκτησιών που «θίγονται» από την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων έργων.

     Ή υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση των όποιων ζημιών/καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως  είναι αυτή για τις απολύτως απαραίτητες ζημιές και καταστροφές που προκλήθηκαν, στις 26 & 28/6/2018 από την  καταιγίδα ΝΕΦΕΛΗ, σε περιοχές του Δήμου Βισαλτίας. Η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου του έργου έγινε μόλις στις 12.1.2020!

            Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

  • Τι προγραμματισμό είχε, έως και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στη Π.Ε. Σερρών; Υπάρχει σήμερα ένα κεντρικό/συνολικό σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της Π.Ε. Σερρών;
  • Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα & ποια είναι προς υλοποίηση;
  • Σε ποιες επείγουσες ενέργειες  θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, για να διεκδικήσει :
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, όπως: *) μελέτη τόσο γενικά για δυνατότητες της κοίτης του Στρυμόνα, όσο και ειδικά για τις περιοχές κατάντη του φρ. Λιθότοπου, για την παροχετευτικότητα της κοίτης του ποταμού στα σημεία που παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα, λαμβάνοντας υπόψη και τις παροχές νερού που διοχετεύονται από το φράγμα για την προστασία των αναχωμάτων του ταμιευτήρα *) ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν οι κάτοικοι των προαναφερόμενων περιοχών αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσεις.
  • Την άμεση στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΚΜ, ώστε να είναι εφικτό ο σχεδιασμός και η μελέτη των απαιτούμενων έργων για μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας
  • ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top