Παρθένα Χαραλαμπίδου : Προτάσεις για τον ερορτασμό των 200 χρόνων από το 1821

-52.jpg

 Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 .Η δημοτική σύμβουλος Παρθένα Χαραλαμπίδου καταθέτει τις δικές της προτάσεις για τον εορτασμό της επετείου

Προς: Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» και

Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σερρών

κ. Βασίλειο Κατιρτζόγλου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Θέλοντας να συμβάλω ουσιαστικά και εποικοδομητικά στην προσπάθεια που κάνετε τόσο εσείς προσωπικά όσο και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Δήμου Σερρών «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση θα ήθελα να σας προτείνω δύο δράσεις, οι οποίες πιστεύω ότι μαζί με τις προτάσεις της επιτροπής θα προσφέρουν ένα αξιόλογο αποτέλεσμα στο λαμπρό εορτασμό του ιστορικού γεγονότος και θα αφήσουν ένα σημαντικό αποτύπωμα στην κοινωνικο-πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και του περιορισμού των συναθροίσεων φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτό να οργανωθεί κάποιο συνέδριο ως εκ τούτο θα μπορούσε ο Δήμος Σερρών να προχωρήσει στην έκδοση ενός συλλογικού τόμου πρωτότυπων ιστορικών εργασιών της περιόδου της επανάστασης που θα αφορούν αποκλειστικά την ευρύτερη περιοχή των Σερρών (κάτι ανάλογο είναι έτσι κι αλλιώς μέσα στις 50 δράσεις που έχετε δημοσιοποιήσει). Για το σκοπό αυτό, και προκειμένου να προσελκύσουμε τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει Επιστημονική Επιτροπή που θα αναλάβει το αντίστοιχο κομμάτι, γραμματειακή υποστήριξη για τη συγκέντρωση των εργασιών και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Ο συλλογικός αυτός τόμος μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα δώρα που προσφέρει ο Δήμος Σερρών στους επίσημους προσκεκλημένους και επισκέπτες, καθώς θα αποτελεί 

έκδοση του Δήμου και θα περικλείει σημαντικά στοιχεία της ιστορίας των Σερρών της περιόδου εκείνης. Επιπλέον, το επιστημονικό περιεχόμενό του θα θεμελιώσει μία βάση  για μελλοντικούς ερευνητές που θα θελήσουν να ασχοληθούν με την ιστορία της περιοχής των Σερρών.

Η δεύτερη πρότασή μου αφορά στην αξιοποίηση του αρχειακού υλικού του Σερραίου συγγραφέα και εκδότη κ. Βασίλη Τζανακάρη, όπως και οποιουδήποτε άλλου αρχειακού υλικού που αφορά τις Σέρρες και είναι διαθέσιμο. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω το αρχειακό υλικό του κ. Τζανακάρη περιλαμβάνει περισσότερες από 3.500 φωτογραφίες, 3.600 επίσημα έγγραφα, 13.600 εφημερίδες και πολλές λιθογραφίες, χάρτες, σπάνια βιβλία, περιοδικά και άλλα τεκμήρια που ξεπερνούν στον αριθμό τις 20.000. Το αρχειακό αυτό υλικό μπορεί κάλλιστα να στεγαστεί σε έναν δεύτερο, κατάλληλα διαμορφωμένο, χώρο στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά» που πρόσφατα μετονομάστηκε σε Δημοτικό Πολιτιστικό Πάρκο «Κων/νος Καραμανλής». Η επιλογή αυτή μπορεί να αποτελέσει το δεύτερο βήμα για τον σταδιακό μετασχηματισμού του χώρου σε πολιτιστικού πάρκο ως συνέχεια της ολοκλήρωσης του μουσείου «Ξενάκη». Με αυτό τον τρόπο θα αξιοποιηθεί και θα παραμείνει στις Σέρρες το σημαντικό αυτό υλικό που αφορά την ιστορία των Σερρών και ταυτόχρονα θα γίνει άμεσα προσβάσιμο στους επισκέπτες και τους ερευνητές δημιουργώντας ένα δεύτερο πόλο έλξης μαζί με το μουσείο «Ξενάκη» στον ίδιο χώρο.

Με την πεποίθηση ότι θα λάβετε υπόψη σας τις παραπάνω προτάσεις και θα τις επεξεργαστείτε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνδρομή.

Με τιμή,

Παρθένα Χαραλαμπίδου

Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top