Ποιο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ καθορίζει τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά σε κυβέρνηση συνεργασίας

-20.jpg

«Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε», προειδοποίησε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής την Τετάρτη η Φώφη Γεννηματά.

Με αυτό τον τρόπο η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα της δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα, εάν δεν έχει έως τότε αυξήσει τις δυνάμεις της, ώστε να μην είναι συμπλήρωμα, αλλά να έχει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται.

Μπορεί η προειδοποίηση αυτή να εκλαμβάνεται και ως πίεση προς τους ψηφοφόρους για να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ, μπορεί να είναι σχετικά μια υπεκφυγή ως προς τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη για το πρόβλημα διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και απειλή προς πραγματοποίηση.

Όμως εάν το ΚΙΝΑΛ δεν πάρει υψηλό ποσοστό στις εκλογές με απλή αναλογική και δεν συμμετάσχει σε διαμόρφωση κυβερνητικής λύσης (εφόσον υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες), τότε θα διακινδυνεύσει με συντριβή στις επόμενες.

Ανεξαρτήτως αυτών όμως, η Φώφη Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο επιχείρησε να οριοθετηθεί έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, αν και η «αυτόνομη πορεία» είναι αυτονόητη για κάθε κόμμα – αλλιώς δεν θα ήταν κόμμα, θα ήταν τάση σε κόμμα.

Ταυτόχρονα δε η Φώφη Γεννηματά έστειλε σαφή μηνύματα προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ ανακοίνωσε πως το φθινόπωρο θα συνέλθει σε ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προκειμένου να καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ από τη βάση.

Η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή, δείχνει την πρόθεσή της οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να διεξαχθούν στα τέλη του έτους, αρχές Δεκεμβρίου, αν όχι αρχές της νέας χρονιάς, αφού το Καταστατικό δίνει τη δυνατότητα η βάση του κόμματος να ψηφίσει για τον αρχηγό ένα μήνα πριν το Συνέδριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2022.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της εκλογής προέδρου του ΚΙΝΑΛ το προσεχές φθινόπωρο.

Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος απέφυγε να σηκώσει το γάντι που θέλησε να του πετάξει η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας αποκλειστικά για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που είναι ο τομέας ευθύνης του και ζητώντας από το Πολιτικό Συμβούλιο να βγάλει και ψήφισμα για το… Κυπριακό και να καταδικάσει τη διχοτόμηση που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν!

Ανεξαρτήτως, πάντως, του «μορατόριουμ» που στα λόγια υπήρχε στο Πολιτικό Συμβούλιο, στο παρασκήνιο η μάχη για την ηγεσία θα συνεχιστεί αμείωτη… 

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top