ΚΕΔΗΣ : ΄Έκτακτη σύσκεψη πολιτιστικών συλλόγων

-82.jpg

Προς τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Σερρών

Αξιότιμοι Πρόεδροι και μέλη του ΔΣ των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Σερρών

Διαπιστώνοντας τις παρανοήσεις που κάποιοι για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και προσωπικής προβολής, επιδιώκουν να δημιουργήσουν, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα στοιχεία με αφορμή τη συμμετοχή  της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. στην υπ. αριθ. 367/75/Α3 Πρόσκληση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: «Δημιουργία, ανάδειξη και αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος».

            Επιλέχθηκε σε αυτή την πρόταση να ψηφιοποιηθούν τα αντικείμενα της Συλλογής Αλ. Χατζηλία και συγκεκριμένα 2 κατηγορίες:

Α. Ιερατικά αντικείμενα και 

Β. Κοσμήματα

Σε αυτές μάλιστα τις 2 κατηγορίες της Συλλογής,  η επιλογή αφορά αυτά, τα οποία μετά από την έρευνα του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και ευρετηρίαση, αναφορικά με τη γνησιότητα και την πολιτιστική τους αξία.

Θα επιθυμούσαμε  επίσης να σας γνωστοποιήσουμε, ότι αναμένεται άμεσα να προκηρυχτεί πυλώνας στην ΕΕ με τον τίτλο: “Ψηφιακή Ευρώπη» για ψηφιοποίηση του πολιτιστικού  υλικού και φυσικά μέρος των 7,6 δις αυτών των δράσεων, θα αφορά και τη χώρα μας.

Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. υλοποιώντας τους προγραμματικούς στόχους της Δημοτικής Αρχής του Δημάρχου μας κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη, και των προεκλογικών εξαγγελιών, προτίθεται να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης. Το αποδεικνύει αυτό περίτρανα η κατάθεση μέσα σε 1,5 χρόνο θητείας από την Κ.Ε.ΔΗ.Σ.  έξι (6) προτάσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού και μίας  (1) πρότασης στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ευελπιστούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας και με την κατάλληλη τεχνογνωσία και υποστήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, να θέσουμε τις βάσεις για τη συνεργασία προς ωφέλεια όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου μας.

Η αγαστή μέχρι τώρα συνεργασία στη δημιουργία του Ψηφιακού Πολιτιστικού Χάρτη, αποδεικνύει ότι η συνδρομή όλων των Συλλόγων είναι η βάση δημιουργίας ενός πολιτιστικού αποθέματος για τον τόπο μας.

Εκτιμoύμε ότι τώρα είναι η ώρα  για προεργασία με ΟΛΟΥΣ τους Συλλόγους, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες καταγραφής, επιστημονικής τεκμηρίωσης και σύνταξης του προς ψηφιοποίηση υλικού που διαθέτουν, στη βάση διεκδίκησης από το Δήμο μας όλων των προγραμμάτων που πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα.

Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία του καλέσματος σε συστράτευση  σε αυτή την προσπάθεια, προκειμένου να πάρουν οι Σέρρες το μερίδιο που τους αναλογεί στον Πολιτισμό και στην ανάδειξη της πλούσιας κληρονομιάς του τόπου μας.  

Κανένας Σύλλογος δεν περισσεύει… με εσάς στο πλευρό μας θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη αυτό το όραμα.

Για αναλυτική ενημέρωση καλείστε να παρευρεθείτε στην ενημερωτική συνάντηση τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 μμ. στον 1ο όροφο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. μέσω ενός (1) εκπροσώπου του Συλλόγου σας.

 Θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης κατά της διάδοσης του Covid 19.

Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη

         Πρόεδρος Κ.Ε.ΔΗ.Σ.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top