Η φλόγα της Μαθητιάδας ξεκίνησε το ταξίδι της από την ακριτική Φλώρινα

2-4.jpg

Το Αμύνταιο, με μια τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου στις 18:00, στην πλατεία Γ. Μακρή, ήταν η πρώτη κωμόπολη που υποδέχθηκε τη φλόγα, που ξεκίνησε από την Πρώτη Σερρών. Λίγο νωρίτερα, στο προαύλιο του παλιού Α’ Δημοτικού Σχολείου, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αμυνταίου, υποδεχόμενοι τη φλόγα, παρουσίασαν ένα αρχαιοελληνικό δρώμενο και στη συνέχεια μαθητές της περιοχής  τη μετέφεραν μέσα στους δρόμους του Αμυνταίου καταλήγοντας στο κέντρο του, όπου άναψε για πρώτη φορά ο βωμός της Μαθητιάδας.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 27 Μαρτίου η φλόγα συνέχισε την πορεία της στη Φλώρινα, η οποία ήταν η πρώτη πρωτεύουσα νομού που υποδέχθηκε τη φλόγα. Η υποδοχή της έγινε στην είσοδο της πόλης, μπροστά στην προτομή του Ελ. Βενιζέλου και ακολούθησε λαμπαδηδρομία από μαθητές στα κεντρικά σημεία της Φλώρινας μέχρι να καταλήξει στο νέο πάρκο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της αφής.

Με τη φλόγα αναμμένη στο βωμό, ακολούθησε ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με συμμετοχή μαθητών των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το εντυπωσιακό πρόγραμμα έκλεισε με τους ήχους των «χάλκινων» της Φλώρινας με τη συμμετοχή του γνωστού συγκροτήματος της οικογένειας Βαλκάνη.

Οι Πρέσπες ήταν ο τελευταίος σταθμός της φλόγας στη Φλώρινα. Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου η φλόγα έφτασε στην περιοχή του Αγίου Αχιλλείου, όπου την παρέλαβαν μαθήτριες της περιοχής και την μετέφεραν πάνω στην  πεζογέφυρα μέχρι το νησάκι. Από εκεί επιβιβάστηκαν με τη φλόγα σε ψαρόβαρκα της περιοχής και βγήκαν απέναντι στη στεριά, όπου μαθητές-λαμπαδηδρόμοι τη μετέφεραν μέχρι τον Άγιο Γερμανό. Εκεί στην κεντρική πλατεία έγινε μια σεμνή τελετή υποδοχής της φλόγας από το Δήμο Πρεσπών και το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής, που ανέδειξε τη ζεστή παραδοσιακή φιλοξενία της περιοχής.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, των αντίστοιχων Δήμων και την εποπτεία και αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και της Πανελλήνιας Μαθητιάδας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης, οι Δημοτικές Αρχές και βουλευτής του νομού.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top