Η (πάντα επικίνδυνη) συνύπαρξη της Κεντροδεξιάς με την… ακροδεξιά

-18.jpg

Ο Κώστας Καραμανλής το είχε πει εκκωφαντικά, με μια φράση που επρόκειτο να ταξιδέψει στο εθνικό μέλλον, και να εξηγήσει την κακοδαιμονία της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Τα άκρα και οι ακρότητες που τα συνοδεύουν.

Στην Ελλάδα της εθνικής καταστροφής των Μνημονίων και της μεγάλης ανασφάλειας για το μέλλον, λόγω των δραματικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ο μεσαίος χώρος, η μετριοπάθεια, η σύνεση, η συνεννόηση και η συμφιλίωση, ηττήθηκαν βαριά από την επέλαση των άκρων, που διατρέχουν οριζόντια το πολιτικό σύστημα.

Με τη συνδρομή των social media και της καλοπληρωμένης χυδαιότητας που μπορεί να συναντήσει κανείς, ειδικά στο περισσότερο “εγκεφαλικό” Twitter, η εθνική προτεραιότητα μετατοπίστηκε από τη σύνθεση στην υστερία. Από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων, στον ολοκληρωτισμό, την ποινικοποίηση και κακοποίηση της αντίθετης άποψης, την παραμόρφωση της πραγματικότητας.

Όλα δηλαδή τα συστατικά στοιχεία που συνδέθηκαν ιστορικά με ακροδεξιά καθεστώτα, και ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα και ειδικά την Ευρώπη, την ήπειρο που διασφάλισε την ιστορική συνέχειά της, χάρη στην αρμονική σύνθεση της διαφορετικότητας των λαών. Όχι του ρατσισμού και της διακίνησης του μίσους και του εθνικού διχασμού, ως συστατικών στοιχείων της εθνικής ταυτότητας.

Το παράδειγμα του Κώστα Καραμανλή στην Ελλάδα, αλλά και της Άνγκελα Μέρκελ στην ιστορικά φορτισμένη Γερμανία, μας επιβεβαιώνει ότι, την ακροδεξιά μπορεί να τη σταματήσει μονάχα η Κεντροδεξιά. Κάθε φορά που η Κεντροδεξιά υποκύπτει στον πειρασμό της εκλογικής γοητείας που ασκεί η ανοχή προς τα άκρα, ακολουθούν σημεία και τέρατα.

Ας το θυμηθούμε αυτό, στη σκιά της μεγάλης νίκης της Ιζαμπέλ Ντίαθ Αγιούζο στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. Η 42χρονη χαρισματική πολιτικός προβάλλει ήδη ως το επόμενο μεγάλο αστέρι του Λαϊκού Κόμματος, και η επικρατέστερη για να οδηγήσει την Κεντροδεξιά στην εξουσία, από την οποία… καθαιρέθηκε λόγω της τραγικής εποχής Ραχόι.

Για να το πετύχει ωστόσο, υπέκυψε στη γοητεία της συνεργασίας με την ακροδεξιά. Άνοιξε την πόρτα. Φτάνει να θυμάται ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να την κλείσει. Προτού να είναι αργά…

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top