Τουριστας θα λετε και θα κλαιτε- Γιατί το καλοκαίρι μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο

AP20146379789840-e1590757214865-1024x640-1.jpg

Ένα παγκόσμιο πείραμα ανάμιξης εμβολιασμέντων και μη πληθυσμών πρόκειται να συμβεί αυτό το καλοκαίρι-εάν τελικά λειτουργήσει ο τουρισμός.

Ο Stephen Hiltner στους New York Times με ένα ρεπορτάζ που περιγράφει τα ναρκοπέδια της φιλόδοξης επιστροφής του τουρισμού και το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί και σαν τρολάρισμα μια και δεν υπάρχει ουδεμία σταθερά.

‘Τις τελευταίες ημέρες, μια σταθερή ροή με πολλά υποσχόμενες ειδήσεων έχει ζωγραφίσει μια ρόδινη εικόνα της επιστροφής των διεθνών ταξιδιών αναψυχής…

Πάνω από 105 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμβολιασθεί πλήρως. Η Ελλάδα, η Ισλανδία και η Κροατία, βρίσκονται μεταξύ μιας αυξανόμενης λίστας χωρών, που είναι πλέον ανοιχτές σε Αμερικανούς τουρίστες. Οι αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τις πτήσεις στο εξωτερικό. Το καλοκαίρι, οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί θα είναι και πάλι ευπρόσδεκτοι σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά η αισιοδοξία μπορεί να είναι πρόωρη. Προς το παρόν, η ευρύτερη πραγματικότητα είναι πιο χαοτική και πιο απογοητευτική μια και καταγράφεται εκτόξευση των παγκόσμιων περιπτώσεων κοροναϊού, καθυστερημένη διάθεση εμβολίων σε τουριστικά σημεία και έλλειψη ενός αξιόπιστου συστήματος για την επαλήθευση των εμβολιασμών.

Αυτό είναι το περίγραμμα για μια αργή και βασανιστική επιστροφή των διεθνών ταξιδιών παρά τις φιλόδοξες δηλώσεις και τις πιέσεις μιας τουριστικής βιομηχανίας που ελπίζει να αποφύγει μια ακόμη περίοδο οικονομικής πίεσης.
Η Dr. Sarah Fortune, πρόεδρος του Τμήματος Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard  θα δηλώσει: «Το σενάριό μου στην Ημέρα της Κρίσεως, είναι ένας συνδυασμός εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων πληθυσμών σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο και υψηλή μετάδοση ιών».

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να διακρίνουμε αν η ταξιδιωτική βιομηχανία βρίσκεται σε μια προσωρινή μετάβαση ή αντιμέτωπη με τις μακροπρόθεσμες πολυπλοκότητες μιας σύγκρουσης που περιλαμβάνει ευσεβείς πόθους, τις σκληρές αλήθειες μιας αδυσώπητης πανδημίας και τη δυνατότητα υπεύθυνου τουρισμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρθηκαν περισσότερες νέες περιπτώσεις κοροναιού κατά τις τελευταίες εβδομάδες από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλη περίοδο από την έναρξη της πανδημίας. Οι αριθμοί οφείλονται σε ένα ανεξέλεγκτο ξέσπασμα στην Ινδία, αλλά δείχνουν επίσης τις ανησυχητικές τάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών που είναι δημοφιλείς στους Αμερικανούς, από τη Γαλλία και τη Γερμανία έως την Ιταλία και την Ισπανία, ορισμένοι από τους οποίους τώρα υφίστανται εκτεταμένα κλειδώματα και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ένας νέος γύρος lockdown, με στόχο την καταπολέμηση ενός τρίτου κύματος λοιμώξεων, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο.

Τον Απρίλιο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκτεινε σε μεγάλο βαθμό τη λίστα των χωρών στην κατηγορία «Επίπεδο 4: Μην ταξιδεύετε», προσθέτοντας, ανάμεσα σε δεκάδες μέρη, το Μεξικό, τον Καναδά και τη Βρετανία, τρεις από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους Αμερικανούς. Πολλές χώρες της Καραϊβικής, όπως οι Μπαχάμες, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τζαμάικα, βρίσκονται επίσης στο Επίπεδο 4.

Στο μεταξύ οι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών αριθμοί εμβολιασμού παραμένουν συγκριτικά χαμηλοί – σε ορισμένες περιπτώσεις, ανησυχητικά.

Στην Ιταλία, περίπου το 11% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο αριθμός στο Μεξικό, ιστορικά χώρα που επισκέπτονται οι Αμερικανοί τουρίστες, ανέρχεται περίπου στο 6%. Στον Καναδά, είναι στο 3 τοις εκατό – αν και αυτός ο αριθμός εξηγείται εν μέρει από το μεγάλο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης εκεί. Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις πέρασαν το 32%.

Ο Δρ Mami Taniuchi, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, δήλωσε ότι ενώ ο κίνδυνος έκρηξης των μολύνσεων μεταξύ εμβολιασμένων ταξιδιωτών είναι χαμηλός, υπάρχει ωστόσο αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των μη εμβολιασμένων εργαζομένων στους κατά τόπους προορισμούς.

«Οι κίνδυνοι μεταξύ των εμβολιασμένων ταξιδιωτών μειώνονται σημαντικά, αλλά ανησυχώ για τον κίνδυνο μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται γύρω τους», δήλωσε ο Δρ Taniuchi.

«Σε μια κατάσταση όπου υπάρχει ανάμιξη ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, τα περισσότερα από τα κρούσματα θα είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε.

Το πρόβλημα με τα «διαβατήρια εμβολίων»

Τα υγειονομικά πιστοποιητικά που αποδεικνύουν την κατάσταση ανοσοποίησης – συνήθως αναφέρονται ως “διαβατήρια εμβολίων” – έχουν χαρακτηριστεί ως κλειδιά για το ξεκλείδωμα των διεθνών ταξιδιών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η προοπτική ανάπτυξης ενός εύχρηστου και ευρέως αποδεκτού ψηφιακού πιστοποιητικού έχει υπονομευθεί από έναν ιστό γραφειοκρατικών, διοικητικών και τεχνικών προβλημάτων.

Η διοίκηση του Μπάιντεν απέκλεισε τη δυνατότητα μιας κεντρικής ομοσπονδιακής βάσης δεδομένων εμβολιασμού. Αντ ‘αυτού, μεμονωμένες Πολιτείες (και ορισμένες πόλεις και περιοχές) διατηρούν ένα συνονθύλευμα αρχείων. Κάθε εταιρεία ή οργανισμός που επιθυμεί να αναπτύξει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επομένως να εντοπίσει δεδομένα ανοσοποίησης από μια σειρά μητρώων.

Προς το παρόν, η πιο βιώσιμη επιλογή για τους Αμερικανούς να αποδείξουν την κατάσταση ανοσοποίησης τους ενώ ταξιδεύουν διεθνώς είναι να παρουσιάσουν τις κάρτες  εμβολιασμού Covid-19 που έλαβαν όταν έκαναν τις λήψεις τους. Αλλά αυτά τα έγγραφα είναι πολύ εύκολο να πλαστογραφηθούν. Αρκετές πολιτείες έχουν προσφέρει δωρεάν αρχεία PDF με δυνατότητα λήψης στους ιστότοπούς τους. Τα πλαστά προσφέρονται ήδη και προς πώληση σε TikTok, eBay και Craigslist.

Η ανάπτυξη ψηφιακών πιστοποιητικών υγείας είναι μια πολυδιάστατη πρόκληση, η οποία περιλαμβάνει τη δημόσια τάξη, τη δημόσια υγεία, την εμπειρία των πελατών και τη διεθνή συνεργασία, δήλωσε ο Eric Piscini, ο οποίος επιβλέπει την ανάπτυξη της εφαρμογής διαβατηρίου υγείας της IBM, Digital Health Pass.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», είπε ο κύριος Piscini, «αλλά ο δρόμος δεν είναι εύκολος». Εκτίμησε ότι το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου ή τον Ιούλιο. Η ολοκλήρωση με πλατφόρμες εκτός Ευρώπης θα πάρει χρόνο.

Μέχρι τότε, είπε, χώρες όπως η Ελλάδα – οι οποίες, προς το παρόν, επαληθεύουν τις καταστάσεις ανοσοποίησης των επισκεπτών με έντυπα πιστοποιητικά που εύκολα μπορούν να πλαστογραφηθούν – ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τόσο έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ταξιδιώτες όσο και αντίδραση από τους ντόπιους που θα μπορούσαν να εκτεθούν σε κίνδυνο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η πανδημία έχει κλείσει μουσεία, ανάγκασε τα εστιατόρια να κάνουν το ίδιο, έχει περιορίσει αμέτρητες άλλες πολιτιστικές διοργανώσεις. Πολλές περιοχές στην Ευρώπη υπόκεινται σε τοπικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας που αλλάζουν κάθε τόσο καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων κυμαίνονται.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι, στο εγγύς μέλλον, ενδέχεται να υπάρχει κενό μεταξύ των προσδοκιών των τουριστών και της περιορισμένης πραγματικότητας των προορισμών τους.

Στο Παρίσι, για παράδειγμα, μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει από τα τέλη Οκτωβρίου.

Στα τέλη Απριλίου, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν της Γαλλίας ανακοίνωσε σχέδια χαλάρωσης ορισμένων περιορισμών από τις 19 Μαΐου, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περιφερειακών καθυστερήσεων. Η χώρα, είπε, θα είναι σε θέση να τραβήξει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε ορισμένα μέρη, εάν χρειαστεί.

Η μεγάλη εικόνα και το κόστος

Το 2019, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών έφτασε τα 1,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως – ένα συγκλονιστικό ποσοστό. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσα συμφέροντα πιέζουν για την επιστροφή του τουρισμού.

Κυβερνήσεις, τουριστικά συμβούλια, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχειακές εταιρείες, ταξιδιωτικά πρακτορεία και κρουαζιέρες, μαζί με οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, οικονόμοι, τοπικοί οδηγούς, πιλότοι, εστιάτορες, χειριστές μουσείων, ξενώνες bed and breakfast, διασκεδαστές, τροφοδότες, ψαράδες, καταστηματάρχες και μπαρ, καμάκια, σατυροβαρκάρηδες, τραχανοπλαγιάδες, κ.λ.π., (αυτά τα προσθέσαμε εμείς όχι οι NYT)  με λίγα λόγια, όλοι οι άνθρωποι που κερδίζουν από  τα δολάρια του Τουρισμού- αντιμετωπίζουν ακραίες οικονομικές πιέσεις και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα χάσουν άλλη τουριστική περίοδο.

Το προηγούμενο έτος χωρίς ταξίδια, όταν οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν από 1,5 δισεκατομμύρια σε 381 εκατομμύρια, ήταν καταστροφικό. Για πολλούς, μια άλλη παρόμοια χρονιά θα ήταν αδιανόητη. https://kourdistoportocali.com

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top