Μειώνονται οι ελπίδες για «ανοσία αγέλης»

-36.jpg

Όταν ξέσπασε η πανδημία, υπήρχε η ελπίδα ότι ο πλανήτης θα καταφέρει μια μέρα τον στόχο της ανοσίας της αγέλης, όταν ο ιός δεν θα μπορεί πλέον να μεταδοθεί τόσο εύκολα.

Ωστόσο, περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, ένα τρομακτικό δεύτερο κύμα του Covid σαρώνει την Ινδία, ενώ υπάρχει έξαρση των μολύνσεων τόσο σε χώρες της Ασίας όσο και της Λατινικής Αμερικής.

Οι ειδικοί σήμερα αναφέρουν ότι ο ιός μεταλλάσσεται με γρήγορους ρυθμούς και πως όλο και περισσότερα πιο μεταδοτικά νέα στελέχη του εξαπλώνονται με μεγάλη ευκολία, ενώ ο παγκόσμιος ρυθμός των εμβολιασμών είναι πολύ αργός για να επιτευχθεί σύντομα η συλλογική ανοσία.

Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιός συνεχίσει να επελαύνει στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, είναι σοβαρές οι πιθανότητες να γίνει ενδημικός.

Τα νέα στελέχη του ιού πλήττουν περιοχές όπου οι άνθρωποι πραγματοποιούν μεγάλες συναθροίσεις με μικρή ή καθόλου τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, σύμφωνα με τον Δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, καθηγητή επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Αν και η μεγαλύτερη προσοχή στρέφεται στην κρίση της Ινδίας, ο Δρ. Χέιμαν τόνισε ότι η έντονη εξάπλωση του ιού σημαίνει ότι είναι όλο και πιο πιθανό η παρουσία του να είναι επίμονη στις περισσότερες περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι μολύνονται από τον ιό, αναπτύσσοντας έτσι ένα ποσοστό φυσικής ανοσίας, και ο ρυθμός των εμβολιασμών επιταχύνεται, τα μελλοντικά ξεσπάσματα δεν θα είναι τόσο καταστροφικά όσο εκείνα στην Ινδία και τη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Δρ. Χέιμαν. Θα είναι μικρότερα και λιγότερο θανατηφόρα, αλλά η απειλή τους θα εξακολουθήσει να υφίσταται», πρόσθεσε.

«Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη πολλών μολύνσεων στους ανθρώπους, όπως η φυματίωση και ο HIV», εξήγησε ο ίδιος.

«Έχουν γίνει ενδημικοί και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτούς, να αξιολογούμε τους κινδύνους τους καθώς και να προστατεύουμε όσους πρέπει να προστατευθούν», σημειώνει.

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Top